
Набридло шукати ресторан або службу доставки, які пропонують ідеальні суші? Можна й самим попрактикуватися в японській кухні. І для цього не знадобиться витрачати надто багато грошей, адже базовий набір інгредієнтів тепер доступний в окремій секції будь-якого супермаркету. Єдине - рекомендуємо зайти в спеціалізований магазин спецій і взяти там справді якісні, ароматні та насичені за смаком соуси, маринований імбир і гірчицю васабі.
Підготовчий етап
Українські суші - не те саме, що справжні японські. Говорячи "суші", ми часто маємо на увазі роли - скручені в рисі та сухих водоростях риба, сир, овочі та морепродукти. Тому важливо хоча б базово розрізняти ці дві японські закуски, щоб оцінити складність приготування. Для суші потрібен лише сталевий гострий ніж, тоді як для ролів знадобиться ще й бамбуковий столовий килимок для комфортного скручування, харчова плівка.
Важливо вибрати відповідний рис і правильно його приготувати. Найкраще підходять круглозернисті сорти: вони добре розварюються і за рахунок високого вмісту крохмалю легко склеюються та утримують форму. У сирій крупі не повинно бути лушпиння та інших вкраплень, колір - білий, без жовтизни.
Суші вдома: 3 прості рецепти
Перший рецепт - спеціально для поціновувачів традиційного смаку рису, риби та водоростей без зайвих інгредієнтів. За рахунок цього рецепт виходить дуже бюджетним у реалізації.
Для однієї порції знадобиться:
-
копчена сьомга - 50 г;
-
порція вареного рису - приблизно 150 г;
-
сухі норі.
На бамбуковий килимок, застелений харчовою плівкою, викладають шар водоростей (завжди глянцевим боком до килимка), потім рис (шар приблизно 1-2 см) і рибу. Потім усе це скручується з одного боку, а готову "ковбасу" нарізають на шматочки. Найкраще подавати з нерозбавленим соєвим соусом, маринованим імбиром і васабі.
Другий варіант і, напевно, найпопулярніший в Україні - Філадельфія. Для ролів знадобиться:
-
рис - до 150 г;
-
крем-сир Філадельфія - 100 г;
-
великий свіжий огірок - 1 шт;
-
слабосолоний лосось - 100 г;
-
рисовий оцет;
-
сухі норі.
На килимок викладаємо водорості, рис, сир і нарізані тонкими вертикальними скибочками огірки. Залишиться загорнути рол і зверху викласти червону рибу. Подається з соусом і гірчицею.
Третій рецепт - овочеві роли, які можна їсти навіть веганам і вегетаріанцям. У такому разі до рису та водоростей найкраще додати стигле авокадо, солодкий перець різних кольорів, свіжий огірок. З гірчицею та соєвим соусом це буде неймовірно смачно.