Рік Криси минає, і всі вже готуються зустрічати володаря 2021 року – Бика. Ми поцікавилися, яким стравам віддає перевагу новий символ року, а чого не повинно бути у меню господині у святкову ніч. А ще порівняли цьогорічну вартість традиційних салатів із цінами позаминулого року.
Білий Металевий Бик, символ прийдешнього року, тварина дуже впевнена в собі. Він обожнює поїсти, але у виборі їжі консервативний. Йому до вподоби прості і смачні страви. При цьому Бик великий естет: він на дух не переносить усе, що приготовано і подано на стіл абияк. Тому подбайте про сервіровку та подачу.
Що має бути в новорічному меню
На новорічний стіл варто приготувати якомога більше страв з рослинних інгредієнтів. Наприклад, буде доречною сирна тарілка, страви, до складу яких входять гриби.
Органічно впишеться у меню будь-яка їжа на основі злаків. Кукурудза і без нагадувань зазвичай присутня у святковому меню. До речі, в традиційне «Олів’є» можна покласти цього року не горошок, а саме кукурудзу.
Не варто забувати про рибу і морепродукти. Проти страв із птиці символ 2021 року теж протестувати не стане. Птицю можна буде додати в салати, запекти або стушкувати. Крім того, вона, як і любить Бик, зазвичай проста в приготуванні.
Чого не повинно бути на новорічному столі
Цьогоріч на святковому столі може бути будь-яке м’ясо, крім телятини і яловичини. Інакше Бик образиться. Вибираючи готові продукти для ковбасної і м’ясної нарізки, необхідно переконатися, що в них не міститься яловичина або телятина.
При приготуванні холодцю треба врахувати, що желатин виробляють із бичачих кісток. Тож для цих святкових страв доречніше використовувати желюючі властивості м’яса, птиці чи риби.
І ще одне табу. Хоча червоний – чи не головний новорічний колір, цього року треба мінімізувати його присутність у святковому декорі інтер’єру та при оформленні страв.
А ще Бик негативно ставиться до спиртних напоїв. Відповідно, ними в новорічну ніч зловживати не варто. Втім, як і завжди.
Про десерти
Бик – ласун. Цього року святковий стіл не обійдеться без фруктових десертів і торта. Тільки треба постаратися приготувати все це власними руками. Адже символ року асоціюється із домом і хендмейдом. Це ще одна можливість догодити Білому Металевому Бику.
Салати подорожчали
Скільки ж коштуватиме новорічний стіл цьогоріч? Звісно, все залежить від кількості осіб, які за ним сидітимуть, від страв, які вирішили готувати. Хтось вже давно відмовився від традиційних салатів, інші – не уявляють собі свята без «Олів’є», «шуби» та холодцю.
Тому ми вирішили підрахувати цьогорічні витрати на приготування цих святкових страв і порівняти їх із цінами 2018 року.
Тож, як бачимо, хоча й на трохи, але поласуватися улюбленими салатами стало дорожче.
На це в першу чергу вплинула вартість картоплі, цибулі, консервованого горошку. Більше треба віддати і за домашню курку для холодцю. Але цього року значно впали ціни на моркву. Майже не змінилася вартість інших символів Нового року – мандаринів та шампанського. І, до речі, подешевшав газ.
Звісно, ми брали середні ціни, і кожен обирає собі той продукт чи товар, який йому по кишені. Тож, за нашими підрахунками лише на традиційний, доволі скромний новорічний стіл треба викласти щонайменш 640 грн. Але ж це без урахування гарнірів чи ковбасної або сирної нарізки. Не врахували ми і десерти чи фрукти. А можливо вам до вподоби більш дорогі спиртні напої.
Однак свято – це не тільки щедрий стіл, а й чудовий настрій та позитивні думки! Тож бажаємо вам веселих свят у колі рідних та друзів. І якщо цьогоріч ви не зможете зустріти Новий рік із близькими людьми за одним столом, скористуйтеся сучасними технологіями та приєднайтеся до них за допомоги будь-якого формату он-лайн зв’язку!
Нагадаємо, як виглядав кошторис новорічних страв у 2018 році.
Скільки коштували продукти для новорічних страв у 2017 році.
Олена Сінтюріна