Старовинний рецепт у макітрі.
У рамках фестивалю «Опішня СливаФЕСТ», що відбувся в суботу, 14 вересня, організатори провели ряд тематичних та спортивно-квестових заходів та збирали давній рецепт маринування слив. Про це пише видання Зміст.
Один з учасників, голова ГО «ВелоПолтава» Юрій Репало розповідає, що у квестах учасники відвідали вісім локацій, там відгадували загадки, доповнювали прислів`я, згадували українські пісні і отримували інгредієнти для рецепта – чебрець, часник, сіль, цукор, сливи, воду з джерела, оцет і макітру для закваски слив.
Завдяки своїм знанням, логіці, витривалості та бажанню перемогти велолюбителі віднайшли всі інгредієнти і показали своє вміння використовувати народні рецепти автентичної української кухні.
А потім вже на кулінарній сцені фестивалю велосипедисти замаринували у макітрі сливи відповідно до старовинного рецепта.
Втім, Юрій Репало говорить, що це ще на фінал історії:
«Готові сливи ми спробуємо взимку і поділимося враженням від давнього рецепта приготування оспіваних у літературі опішнянських слив».
Макітру зі сливами залишили на зберігання на опішнянській садибі зеленого туризму «Старий Хутір», щоб сливи дійшли до кондиції.
І вже взимку учасники велоквесту планують організувати похід вихідного дня, щоб відвідати садибу і зняти пробу з давньої страви зі слив, зробленої власноруч.
За матеріалами джерела