
Цікаво знати.
Кременчуцька овочева фабрика знаходиться в Омельницькій громаді і зараз, коли Херсон та частина південних областей України окупована ворогом, працює, аби забезпечити українців свіжими овочами. Тут вирощують огірки та помідори, салат, а ще розсаду різних культур. Кременчуцькі журналісти, разом з начальником райвійськадміністрації Олегом Лєдніком, побували на підприємстві і готуємо сюжети про роботу підприємства. Ми вже розповіли вам як вирощуються помідори, а тепер розповімо чому одні помідори можуть пролежати кілька днів та зіпсуються, а деякі лежать тижнями і з ними нічого не трапляється.
Про це нам розповів головний агроном Кременчуцької овочевої фабрики Олександр Лисненко.
Саме його ми запитали, що інколи якщо взимку люди бачать на полицях магазинів помідори, то вважають, що вони з якимось домішками.
Агроном спростовує цю версію.
«Це означає, що вони найсвіжіші, якщо це наші помідори. Вони можуть пролежати десь тиждень, днів 10»,- каже він.
«А кажуть турецькі помідори можуть місяць пролежати. Чому така різниця?»,- знову запитуємо ми.
Олександр Лисненко каже, що і українські помідори також можуть пролежати близько місяця.
«Але такої задачі ніхто не ставив. Наша основна задача, як виробника свіжих овочів, зробити свіжий, гарний продукти і якомога швидше його продати. Якщо люди будуть дивиться, що воно свіже, якісне, гарне, то вони будуть його швидко купувати»,- переконує агроном.
«Так чому ті помідори можуть пролежати місяця, а ці помідор ні. Ті обколоті чи що?»,- знову запитує журналіст.
Олександр Лисненко переконує, що помідори від Кременчуцької овочевої фабрики можуть пролежати 2 тижні, бо їх слід транспортувати.
«Він гарантовано мінімум 10 днів пролежить. Про місяць, то це дуже багато»,- каже фахівець.
«А якщо обколоти, то скільки?»,- знову задаємо провокативне запитання.
«Я не знаю, що таке обколотий»,- каже пан Лисненко.
«Ну оброблений чимось, можливо»- підказуємо ми, але агроном непохитний.
«Ті, хто експортують, можливо, я не знаю, як це відбувається, а я як агроном не знаю такої технології, тому що ми взагалі-то продаємо свіжу продукцію на внутрішній ринок»,- заявив головний агроном Кременчуцької овочевої фабрики Олександр Лисненко.
Як на стіл кременчужан потрапляє салат листовий у горщику: розкриваємо таємниці вирощування зелені.
Олег Булашев
Відео Кирило Воронцов