Кременчуцька газета
Вівторок, 16 Липня 2024
Facebook Twitter Instagram Кременчуцька газета на Youtube threads telegram

 

 

Ви є тут

У яких ранніх овочах чи ягодах у Кременчуці знаходили цьогоріч нітрати

23 червня 2024 09:00

Кременчужанам не варто кидатися на городину, яку купують у неперевірених продавців. Адже таким чином можна «наїстися» шкідливих речовин.

«Бурячки, морков, перець, качани...» – це слова з відомої пісні про Великдень навесні, яку співає Матвій Брус. До цього списку вже у травні-початку червня можна додати багато іншої дозрілої городньої смакоти, якою громадяни на повну насолоджуються. Хтось вирощує її самотужки, інші купують на ринках. Важливо тільки не перестаратись та не нашкодити організму такою кількістю овочів чи фруктів. Бо можна «наїстися» нітратів – солей азотної кислоти.

На що не варто кидатися

Щоб не прогадати та не наїстися овочів, перенасичених добривами, у першу чергу, бажано не купувати ранню городину на стихійних ринках. А якщо й купувати, то краще у перевірених продавців. Також, навіть на ринках, де продукцію на зміст нітратів мають обов’язково перевіряти спеціалісти, варто самим запитати у реалізаторів бланк про проходження такої експертизи. В інакшому випадку їстимете овочі на свій страх і ризик. Про це нам розповіли у лабораторії Ветеринарно-санітарної експертизи на Центральному ринку Кременчука. За словами очільниці лабораторії Тетяни Сливки щодня проводять близько 50-60 аналізів на зміст нітратів, а у вихідні – до 100-200.

«Якщо у продавця з’являється нова продукція – її перепровіряємо і у випадку перевищення вмісту нітратів, не допускаємо до реалізації (як це було у травні з деякими раннім овочами)», – говорить вона.

Додає, що цьогоріч найчастіше перевищення норми нітратів виявляли у ранніх редисі, кабачках, капусті та огірках.

Так, продаж продуктів забороняється при перевищені норми нітратів у 2 рази, а продавцям надаються відповідні рекомендації. Якщо ж показники ще більші – продукт мають знищити та ні в якому разі не вживати.

«Якщо бачимо, що овочі можуть нести вкрай негативний результат для покупців, а реалізатор не прибирає його з місця продажу – ставимо до відома регіональних представників Держпродспоживслужби. Адже такі продукти можуть з’їсти і діти», – додає Сливка.

Окрім цього, на ринку працюють містовщики, які сприяють перевірці продуктів у лабораторії.

Про що свідчать експертизи лабораторії

Тож тим, хто цьогоріч перед великодніми святами поспішав купити редис, варто взяти на замітку, що на ринку фіксували випадки, коли не допускали до продажу цей овоч. Адже вміст нітратів в ньому перевищував норму у 5 разів.

Знаходили цьогоріч перевищення у 2-3 рази й у тепличній капусті.

Серед зелені – на одній точці виявляли вміст нітратів у 2,5 рази вище норми у петрушці.

Також близько місяця тому на Центральному ринку не допустили до продажу привезену з сусіднього села ранню полуницю. Загалом з початку травня лаборанти склали близько 50 актів на перевищення вмісту нітратів у 2 рази у цій ягоді.

«Почали розбиратися, у чому ж причина високого рівня нітратів. Виявилося, що для кращого росту до місця корінців вилили відходи з домашніх вбиралень. У такій полуниці минулоріч знаходили навіть яйця гельмінтів.

Тому наголошуємо, полуницю треба не просто мити під проточною водою, а вимочувати у великій посудині у стоячій воді, куди б увесь бруд осідав на дно. І так варто робити хоча б три рази перед вживанням», – зауважує Сливка.

Цікаво, що на ринку виявляють й перевищення рівня нітратів у раннього домашнього буряка. До речі, саме у цього овоча одна з найбільш допустимих норм нітратів (1 тис 400).

Експерти розповіли і про не дуже корисне можливе накопичення щавлевої кислоти у такій рослині як шпинат. Тому ним не варто зловживати. Шпинат краще їсти у невеликій кількості, адже він допомагає виводить надлишок солей з організму.

Лаборанти додають, що фрукти та ягоди накопичують найменше нітратів. Сприяє цьому великий об’єм кореня, через який відбувається швидке окислення речовин, що надходять до плодів. Тому у черешнях, виноградові, порічках чи аґрусові нітрати зазвичай не шукають.

Запитали ми й про печериці, що вирощуються у спеціальних середовищах. Їх також часто продають на ринку. За словами спеціалістки, вони вважаються чистішими на різні домішки за гриби, знайдені, наприклад, недалеко від дороги чи в невідомій місцевості.

У лабораторії зауважують і про те, що минулого року декілька разів завертали з продажів найперші – ранні – кавуни.

Добова допустима нітратів для дорослої людини становить 300-325 мг/добу. Проте діти грудного та самого раннього віку особливо чутливі до них.

Звідки з’являються нітрати

Спеціалісти лабораторії наголошують, що нітрати в наш організм надходять не лише з овочами та фруктами, а й у невеликій кількості із питною водою, м’ясом, молоком чи сиром. При споживанні продуктів з незначним вмістом нітратів некорисна сіль не накопичується, а легко та швидко виводиться з організму.

Нітрати завжди були, є і будуть, навіть, якщо повністю відмовитись від застосування мінеральних добрив. Проте їх накопичення в овочах залежить не тільки від комплексного мінерального підживлення, а й від біологічних особливостей культури, погодних умов, навіть тим, в якому середовищі ростуть рослини (на сонці, в тіні або в теплиці).

«Перевищення не залежать від форми чи сорту плоду, наприклад, гладкі це огірки чи корнішони. Перевищення залежать від способу вирощення агротехніки, а також доступу світла, води чи інших умов. Зазвичай, коли до нас приїздять нові продавці і в їхній продукції помічаємо перевищення, то таке трапляється лише перші рази. Адже далі, після профілактичних бесід, люди не вносять більше норми азотних добрив і взагалі, звісно ж, стають зацікавлені, щоб таких перевищень не було», – констатує Сливка.

Проблеми слабкого росту продукту залежать зокрема від ґрунту, який останнім часом став збідненим відповідними мінералами: магнієм, кобальтом чи міддю. Через що аграрії і додають добрива.

Обходимо пошкоджені продукти

Серед іншого експерти наголошують, що краще не вживати ранніх овочів та ягід, що пошкоджені: огірки, перець, полуниця чи кавун.

«Під впливом мікрофлори нітрати переходять у нітрити, які у 20 разів токсичніші для організму. Адже цілісне повинно бути цілісним. Для прикладу, побачили у кавуні тріщину – уже там можуть утворюватися токсичні сполуки та нітрити. Тож навіть трошки пошкоджений плід вживати не можна», – наголошує очільниця лабораторії.

Трохи про гербіциди

Ми поцікавилися і щодо впливу на продукти гербіцидів (речовини, що перешкоджають росту бур’янів і які інколи використовують господарі великої площі городництва).

За словами Сливки, такі гербіциди, як, наприклад, «СтопСапа», розпадаються та залишаються у землі, а потім не лише знищують бур’ян, а й потрапляють у продукт, що робить його токсичним. По-друге, такі гербіциди вбивають усі мікроорганізми у ґрунті, через що і виникає потреба додавати добрива.

«У першу чергу, гербіциди не варто використовувати до того, поки не з’явиться зав’язь – тобто, майже до збору урожаю. Але чи всі виробники цього дотримуються, вирощуючи продукти на великих площах? Тому молоду картоплю, куплену у них, варто обов’язково вимочувати упродовж декількох годин, не їсти на ній кожушки, не використовувати таку картоплю у борщі чи супи, щоб не вживати відвар, у якому залишаються шкідливі компоненти», - радить фахівчиня.

До речі, перевищень вмісту нітратів у молодій картоплі останніми роками на Центральному ринку не виявляли.

А щоб убезпечитися від вмісту гербіцидів – не нехтуйте вищенаведеними підказками.

Корисні поради

Ранні овочі з ринку перед вживанням фахівці радять замочити на годинку-півтори. Йдеться як про кабачки чи огірки, так і про ранню картоплю, кавун чи перець.

По-друге, не вживайте відвар з молодої картоплі та перші 2 тижні не бажано куштувати городину з нової консервації (якщо купували овочі чи фрукти у невідомого виробника).

«А найголовніше – усього споживайте вміру і не кидайтеся ні на що раннє. Усім здоров’я та вітамінного літа», – підсумувала Сливка.

 

Ліна Романченко

Фото Євгена Ніколаєва


"Кременчуцька газета" в соціальних мережах!
Будьте нашими підписниками... і одними з перших дізнавайтесь, що відбувається в Кременчуці та на Полтавщині, а також про резонансні події в Україні.
Не втрачайте шанс читати «гарячі» і цікаві новини першими!
Підписуйтесь на нас:  
Facebook: https://www.facebook.com/Kremenchukgazeta
Instagram: https://www.instagram.com/kg.ua/
Telegram: https://t.me/kgua_news


Підписуйся на розсилку новин на каналі Telegram. Дізнавайся першим найважливіші та найцікавіші новини!

Facebook Twitter Instagram Кременчугская газета на Youtube telegram Facebook Live threads
Якщо Ви знайшли помилку в тексті, виділіть слово, натисніть CTRL + Enter і відправте повідомлення в редакцію

Інші новини

Афиша Кременчуга
Ви сповіщаєте про хибодрук в наступному тексті:
Щоб надіслати повідомлення натисніть кнопку "Сповістити про хибодрук". Також можна додати коментар.

Ми в Telegram

Підписатися