
Компанія займає 4 місце за обсягом продажу солодощів в Україні.
Днями відома в Україні та світі кондитерська компанія «Лукас», що була заснована у Кременчуці, святкувала своє 20-річчя. У честь цього дня відкрили електронну стеллу у вигляді карти світу, на якій яскравими точками світяться країни, куди компанія поставляє свою продукцію. На сьогодні таких точок 52, і, як сподіваються на підприємстві, їх кількість продовжуватиме збільшуватися.
У честь ювілею за стіни солодкої компанії запросили журналістів. Спершу повели до приміщення музею, де згадали історію розвитку кондитерської справи у Кременчуці. Розпочалася вона ще за часів царя Олександра ІІ. Показали перші старі самовари (згодом вони стали символом «Лукас»), і перші обгортки з шоколаду та цукерок, ще довоєнних часів. Серед збережених обгорток шоколаду та солодощів вирізняються цукерки «Дети-шалуны», де на етикетках зашифровані різноманітні ребуси.
Найперша у Кременчуці кондитерська фабрика була розташована по вулиці Київській. У роки війни її зруйнували, однак згодом запрацював кондитерський дім Силаєва, будівля якого, досі знаходиться у центрі міста.
Саме ж підприємство «Лукас» заснували 6 листопада 1999 року. Компанія пройшла шлях від орендованої пекарні площею у 32 кв м, де випускали перше пісочне печиво - до потужного підприємства. Зараз тут виготовляють біля 100 найменувань солодощів, включаючи печиво, цукерки, круасани, тістечка і бісквітно-кремову продукцію.
Як розповіла керівник департаменту маркетингу «Лукас» Людмила Боталова, компанія займає 4 місце за обсягом продажу солодощів в Україні та постійно розвиває ринки збуту, відкриває нові країни!
Далі журналістам наочно показали, за яким же принципом виготовляють цукерки з грильяжним корпусом. Спершу їде великий конвеєр з арахісом, далі його направляють у солодку карамель, після чого по конвеєру вони формуються на цукерки та занурюються у кондитерську глазур. Після чого вони охолоджуються та запаковуються. Далі цукерки фасують по ящиках, після чого ті потрапляють на склад готової продукції, а потім і на полиці магазинів.
Показали і як їде по конвеєру сформована цукерка «Тузя», великою версією якої у цьому році встановили Український рекорд до Дня міста (вага гігантської цукерки складала 587 кг). У її вмісті – спеціальний грильяж із соняшникового насіння, патоки та глазурі.
Хвалилися і новинкою - «Мавка», де у двошаровій цукерці поєднали арахіс, карамель та родзинки.
Упродовж однієї зміни у середньому звідси виходить близько 16 тонн цукерок.
Представники компанії зауважують: арахіс та більшість горіхів підприємство отримують з-за кордону. Загалом же в Україні купують 60% сировини та 40% – надходить з-за кордону.
У сусідньому цеху– виготовляють круасани. Із ними тут морочаться більше, ніж вправні господині. Адже вже сформовані круасани кладуть у спеціальні камери своєрідного очікування - на 5 годин. У них вони «підходять». Далі круасанчики випікають і тільки після цього наповнюють різноманітними начинками. Із шарованого тіста роблять і хрусткі «вушка». Свого часу таке вушко, як і найбільший випечений в Україні круасан, також потрапило до української Книги Рекордів.
На цьому компанія зупинятися не планує.
Окрім різноманітних солодощів до Дня народження компанії підготували новинку: енергетичний батончник «Pavline», який не містить цукру, глютену та барвників. Як прокоментували тут, цього вимагає попит сучасності.
За словами засновника виробничо-торгової компанії «Лукас» Віталія Лукацького, поміж головних перемог та цілей підприємства – важливо вміти працювати над помилками.
«Це завжди найважче. Роздивитися проблему «під мікроскопом», тоді її виправити – і щоб результат був не лише на словах. Думаю, це також допомогло нам здобути успіх та надало можливість відкрито конкурувати з іншими виробниками солодощів в Україні та світі», - поділився він.
На сьогодні потужність підприємства складає 2 тис 500 тонн на місяць. А стабільна робота забезпечує податкові відрахування та сприяння соціальним програмам, зокрема, допомозі комунальному підприємству «Спецсервіс-Кременчук».
Важливим показником вважають і середню зарплатню у 15-18 тис грн. І малу текучість кадрів.
«У День народження, 6 листопада, на підприємстві дипломами та грошовими преміями привітали 25 осіб – тих, хто працює тут вже 10 років. Наша ціль – бути одними із кращих серед роботодавців», – розповів заступник директора з виробництва Павло Абрамов.
Зазначимо, що завітати на аналогічні екскурсії до підприємства солодощів можуть учні міста та сусідніх містечок.
Ліна Романченко
фото Кирило Воронцов
відео Олексій Орлов