
Нова виставка.
Сьогодні у Кременчуцькому краєзнавчому музеї відбулось відкриття виставки майстрині Лариси Євстігнєєвої «Пряникова казка».
Назва говорить сама за себе, адже переважна частина експонатів - вироби з тіста.
Пані Лариса неодноразово виставляла роботи в цьому музеї, але ще до ремонту. Тоді це були роботи в техніці різьба по дереву. Адже з 18 років вона навчалась у відомого різьбяра Валентина Нагнибіди. І була його кращою ученицею.
Тепер в Лариси Євстігнєєвої нове захоплення, яким почала займатися 4 роки тому, - пряники. Починала із випічки для друзів, пізніше переходила до цікавіших замовлень, які допомагали удосконалювати майстерність.
«Почалось з Новорічної ночі, коли ми з донькою всю ніч пекли і розписували пряники», - пригадує пані Лариса.
Новим імпульсом для творчості стало відвідування у 2018 році пряникового майстер-класу в Одесі. Відтоді і розпочались для неї періодичні навчання, щоденна самоосвіта, освоєння нових технік. Пані Лариса говорить, що надихають порадами діти, друзі.
Так будинки з пряників вона почала робити, як донька показала фотографії подібних з фільму «Сам вдома».
У майстрині ж виникла ідея зробити копію Кременчуцького краєзнавчого музею з пряників.
«Спочатку креслила схему, згадала шкільні уроки креслення. Спочатку був ескіз по фото. Потім ходила, дивилась вживу, навіть ввечері. Робота тривала 2-3 тижні. Паралельно робила замовлення до дня Святого Валентина», - розповіла пані Лариса.
Тепер це експонат виставки. Хоч він їстівний, та його не будуть споживати – адже став подарунком музею.
Окрім пряникового макету музею, на виставці можна побачити українські хати. Тут є навіть композиція за мотивами пісні «Як кум до куми залицявся».
Розкрила пані Лариса і деякі секрети пряничної справи. Зокрема, розповіла про те, що їх виготовленні використовують прянощі. Вони діють як консерванти. Тож пряники можуть зберігатися декілька місяців і півроку.
«Знаю в католиків різдвяні пряники зберігаються цілий рік», - розповідає.
Та потрібні певні умови для зберігання. Пряники не люблять прямих сонячних променів, вологості. Краще їх зберігати в контейнерах. Якщо пряники засохли, то в контейнер кладуть дольку яблука.
Не можна не згадати і аромат, який витає на цій виставці. І все через спеції, про які згадали вище. Лариса Євстігнєєва розповідає, що довго експериментувала, аби підібрати власний набір. Їх 7: імбир, кориця, гвоздика, ваніль та інші.
Також для деяких пряників майстриня використовує лише натуральні барвники. А ще на виставці є пряник, для декору якого використовують засушені фіалки.
І наостанок, ознайомитися з ароматними роботами і не лише з ними Лариси Євстігнєєвої можна в Кременчуцькому краєзнавчому музеї. Виставка розміщена на першому поверсі. Час роботи з 9 до 16.30. Окрім середи.
Світлана Павленко
Фото автора