"Додавайте до раціону більше рослинної їжі".
Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун закликала рідше їсти червоне м'ясо, щоб зменшити ризик захворювання на серцево-судинні хвороби та рак.
Про це йдеться в повідомленні на сторінці Супрун у соціальній мережі Facebook.
"Є й багато причин, щоб рідше їсти червоне м‘ясо, зменшувати розмір порцій та намагатись замінити його рослинними продуктами. Особливо це стосується процесованого м‘яса. Люди, які регулярно їдять великі порції червоного і процесованого м‘яса, частіше хворіють на серцево-судинні хвороби, рак і передчасно помирають", - йдеться в ньому.
Зазначається, що до червоного м‘яса відносять м‘ясо ссавців: передусім, свинину, яловичину і баранину. М‘ясо птиці до цього переліку не входить.
У повідомлені також зазначається, що якщо вживати таке м‘ясо щоденно та 50 грамів чи більше — ризики появи раку товстої кишки зростає на 18%.
"Щодо червоного м‘яса, безпосередніх точних вказівок на зв‘язок м‘яса і раку наразі недостатньо. Червоне м‘ясо відносять до “ймовірно карциногенних речовин“", - додала Супрун.
Також в повідомленні наведено рекомендації для зменшення ризиків від вживання червоного м‘яса:
Готового червоного м‘яса радять їсти не більше 70 грамів на день, або порцію розміром з долоню. Також не бажано вживати його кожного дня.
Намагайтесь повністю відмовитись або мінімізувати вживання процесованих м‘ясних продуктів — не частіше 3-х разів на тиждень та не більше 50 грамів на день, якщо відмовитись важко.
Правильно обробляйте м‘ясо — запікайте, тушкуйте і відварюйте.
Додавайте до раціону більше рослинної їжі. Робіть дні без м'яса, збагачуйте раціон бобовими, горіхами. Якщо їсте м‘ясо — завжди супроводжуйте страву гарніром з овочів, а не смаженою калорійною їжею чи штучними жирними соусами.
Будьте фізично активними і підтримуйте здорову вагу — це значно знижує ризик низки хвороб, зокрема пов‘язаних із м’ясом.
Нагадаємо, раніше Уляна Супрун розповідала про користь квашених продуктів.
Аріна Алініна