Кременчугская газета
Kremenchuk, Poltava Oblast, Ukraine
Пятница, 15 Ноября 2019 года
Facebook Twitter Instagram Кременчугская газета на Youtube

Вы здесь

У Кременчуці два випадки сальмонельозу - холодець і копчена скумбрія стали причиною

 

25 июня 2019 14:20

 У нашому місті знову реєструють сальмонельоз.

6 випадків сальмонельозу зареєстрували у Полтавській області минулого тижня.

Оперативну інформаціяю про стан захворюваності на окремі інфекції в області  оприлюднила Державна установа «Полтавський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України».

Згідно з нею, у Кременчуці два випадки, у Горішніх Плавнях, Кременчуцькому, Лохвицькому, Лубенському районах - по одному випадку. Два випадки сальмонельозу, які трапились в нашому місті, не пов'язані між собою.

Як повідомила, Кременчуцькій газеті лікар-епідеміолог Лариса Коровіна, одна з хворих на сальмонельоз - літня кременчужанка. Жінка поїла холодець, зварений з курки і качки. Їй стало зле - тож звернулась до лікарні. У неї виявили сальмонельоз. Іншим членам родини, які куштували холодець, було теж зле. Але до лікарні більше ніхто з цієї родини не звертався. 

У другому випадку жінка отруїлась копченою скумбрією, яку купила в одному із супермаркетів міста. Лікарі відзначають, що це нетиповий продукт, після вживання якого можна підхопити сальмонелу.

Довідка

Сальмонельоз – гостре кишкове захворювання, яке виникає при споживанні продуктів, заражених мікроорганізмами з роду «сальмонела».

Воно зустрічається як у вигляді групових епідемічних спалахів (коли одночасно хворіє велика кількість людей), так і у формі поодиноких випадків. Сальмонели широко розповсюджені в природі. Особливе епідеміологічне значення має здатність сальмонел не тільки досить стійко зберігатися, а й розмножуватися в продуктах харчування.

Порушення режиму обробки харчових продуктів є найчастішою причиною харчових сальмонельозів. При оптимальній для розмноження мікробів температурі 20-37°С через 4-6 годин незначне зараження продуктів перетворюється на масивне забруднення, але навіть при масивному обсіменінні сальмонелами м’яса, молочних та інших продуктів помітних змін їх кольору, запаху, смаку, консистенції не спостерігається.

Джерелом цієї небезпечної інфекції є різні тварини: велика рогата худоба, свині, вівці, коні, собаки, коти, гризуни, птиця, особливо водоплавна (качки, гуси). Можливе також зараження від людини-носія сальмонел. Вода і лід з невпорядкованих водойм теж можуть стати причиною зараження їжі. Найчастіше сальмонельоз у людей виникає в результаті споживання зараженого м’яса і м’ясних продуктів. М’ясо, в якому при лабораторному дослідженні виявлені сальмонели, підлягає обов’язковому знешкодженню.

Варто нагадати, щ 20 по 26 травня 2019 року у двох кременчужан також виявили сальмонельоз. Ті два випадки не пов'язані між собою. Люди живуть у різних місцях, та сальмонеллу підхопили, вживаючу домашні яйця, не прожаривши їх до кінця.

Також читайте :Сальмонельоз знову у Кременчуці: ще два випадки за один тиждень

Нагадаємо: Кременчужанина госпіталізували в лікарню з підозрою на сальмонельоз.

У серпні 2017 року у Кременчуці був випадок масового захворювання. У п’ятьох молодих кременчужан, що приготували із продуктів місцевого супермаркету їжу, підтверджено діагноз - сальмонельоз.

Тоді молоді люди отруїлися пастою Карбонара, котру приготували для відпочинку на природі.   

 

 

Світлана Павленко

 

 

 

Подпишись на нас

Facebook Twitter Instagram Кременчугская газета на Youtube telegram Facebook Live
Если Вы нашли ошибку в тексте, выделите слово, нажмите CTRL+Enter и отправьте сообщение в редакцию

Другие новости

Афиша Кременчуга
Орфографическая ошибка в тексте:
Чтобы сообщить об ошибке, нажмите кнопку "Отправить сообщение об ошибке". Также вы можете добавить свой комментарий.

Мы в Telegram

Подписаться