Кременчуцька газета
Четверг, 25 Липня 2024
Facebook Twitter Instagram Кременчуцька газета на Youtube threads telegram

 

 

Ви є тут

Як зберігати продукти у разі відключення електроенергії - поради Держпродспоживслужби

13 червня 2024 12:00

Бережіть здоров’я своє і своїх близьких!

З метою недопущення харчових отруєнь через споживання харчових продуктів, які можуть бути небезпечними внаслідок порушення температурних умов їх зберігання Держпродспоживслужба з врахуванням рекомендацій МОЗ пропонує громадянам та суб’єктам господарювання дотримуватись таких правил:

- не готуйте страви із запасом, страви, які приготували бажано вживати відразу (не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години);

- зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;

- за відключення електроенергії, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику та до 48 годин – у повній морозилці (24 годин – у напівпорожній морозилці);

- у разі відсутності електроенергії протягом 4 годин і довше, харчові продукти краще згрупувати разом у морозильній камері. У холодильнику має бути температура +4°С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С;

- не перевіряйте їжу на смак. Якщо маєте сумніви щодо її безпечності краще викиньте її відразу. Також позбудьтеся продуктів, які швидко псуються. Це стосується м’яса, риби, нарізаних фруктів та овочів, яєць, молочних продуктів та їх залишків, якщо вони зберігалися більше ніж 4 години без електроенергії або джерела холоду;

- продукти, які мають температуру не вище +4°С або на яких зберігаються крижані кристали, можна безпечно заморозити повторно або приготувати;

- не розморожуйте продукти за кімнатної температури;

- при зберіганні відокремлювати сиру їжу від готової;

- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;

ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;

- доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;

- використовуйте чисту або очищену воду - бажано бутильовану питну воду промислового виробництва або воду із перевірених джерел, попередньо піддавши її додатковому кип’ятінню.

Також важливо дотримуватись таких гігієнічних вимог:

- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

- мийте руки після відвідування туалету:

- у разі відсутності води під час вимкнення світла у вашому будинку можна скористатись спиртовмісними санітайзерами для рук або вологими серветками для рук;

- вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;

- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими. Для цього, на випадок відсутності водопостачання, також варто мати запас чистої бутильованої питної води промислового виробництва;

- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

Будьте обачні та уважні, бережіть здоров’я своє і своїх близьких! Разом ми сильні і обов’язково переможемо!

 

За матеріалами джерела


"Кременчуцька газета" в соціальних мережах!
Будьте нашими підписниками... і одними з перших дізнавайтесь, що відбувається в Кременчуці та на Полтавщині, а також про резонансні події в Україні.
Не втрачайте шанс читати «гарячі» і цікаві новини першими!
Підписуйтесь на нас:  
Facebook: https://www.facebook.com/Kremenchukgazeta
Instagram: https://www.instagram.com/kg.ua/
Telegram: https://t.me/kgua_news


Підписуйся на розсилку новин на каналі Telegram. Дізнавайся першим найважливіші та найцікавіші новини!

Facebook Twitter Instagram Кременчугская газета на Youtube telegram Facebook Live threads
Якщо Ви знайшли помилку в тексті, виділіть слово, натисніть CTRL + Enter і відправте повідомлення в редакцію

Інші новини

Афиша Кременчуга
Ви сповіщаєте про хибодрук в наступному тексті:
Щоб надіслати повідомлення натисніть кнопку "Сповістити про хибодрук". Також можна додати коментар.

Ми в Telegram

Підписатися