Кременчуцька газета
Субота, 18 Травня 2024
Facebook Twitter Instagram Кременчуцька газета на Youtube threads telegram

Ми в Telegram

Ви є тут

Як заохотити кременчуцького школяра з’їсти усю порцію – ділився секретами кухар-новатор Євген Клопотенко

3 березня 2020 12:40

«Мені важливо, щоб країна ставала кращою, щоб не їли шкідливих сосисок чи фаст-фудів, щоб вчилися не смажити, а запікати. І особливо важливо міняти наших дітей, адже від них залежить наше майбутнє».

Сьогодні у Кременчуцькій гімназії №5 відбулася офіційна зустріч із відомим кухарем, переможцем кулінарного шоу «Майстер-Шеф 5» Євгеном Клопотенком. Його представила голова громадської організації «Інша жінка» Юлія Цибульська.

Привітав ініціатора альтернативного шкільного меню і мер міста Віталій Малецький.

«Стейкхолдери – це ті, хто приймають участь у новітніх процесах та впливають на них, Євген із їх числа. Як і ми з вами, як і присутні тут директори навчальних закладів чи батьки, які контролюють шкільне меню та безпосередньо впливають на нього коментарями та побажаннями до шкільних меню», - сказав на зустрічі В.Малецький.

Мер додав, що немаловажливим чинником у популярності страв шкільного меню вважає саме подачу страв. І вона повинна бути акуратною та цікавою.

«У тебе може бути гарбузовий суп із льоном і ти скажеш: «От круто, краса, я це буду», чи налита черпачком і негарно подана інша гаряча страва, на яку школярі навіть дивитимуться неохоче», - зауважив він.

Після цього пожартував, що у випадку, якщо кременчуцькі кухарі навчаться готувати нове, то, можливо, згодом після котлети по-київськи з’явиться снек по-кременчуцьки.  

Доволі позитивним був на сьогоднішній зустрічі і сам Є.Клопотенко. Він зайшов у зал, за ним занесли стіл із овочами, фруктами, приправами та чаями. Знайомство із присутніми розпочав з розповіді про те, що колись його мама була завучем і все, що хлопець їв чи ігнорував у шкільній їдальні, «доносилося» його батькам. Тож все дитинство хлопець мріяв щось міняти: робити так, щоб на столі було дійсно смачно, а звідси, і було бажання готувати та споживати такі страви.

«Приміром, усі люблять суп, макарони по-флотськи чи шкідливе з майонезом олів’є. А от навчити школяра виїсти усю порцію корисної їжі – це уже складно», - підсумував він.

Тут же зауважив, що коли дитині подаси щось незвичайне і так само оригінально його назвеш – вона здивується і зреагує. Та згадав, як нещодавно навмисне був присутнім за лаштунками шкільних обідів і звернув увагу, як кухар упродовж 2,5 годин варила овочі.

«Чи залишиться з цього користь?» - риторично підсумував він.

«Мені дорікають, що я використовую багато спецій, однак ніхто не звертає увагу, як у меню додають ваніль, корицю в булочки чи, скажімо, хмелі-сунелі у інші страви. А от коли я запропонував додати куркуму у одну зі страв, кухар сказав, що так не можна, оскільки це спеція. А цукор – це ж також спеція?» - знову запитав він.

Додав, що аналогічно українським шкільним кухням, досліджував французьку, індійську та багато інших традиційних кухонь. Про останню відгукнувся без особливого ентузіазму, адже там раціон не особливо різноманітний.  

«А от французьке меню урізноманітнюють, наприклад, пюре з пастернаком чи рибною котлеткою з соусом, скажімо, із білого вина. Я з пересторогою уточнив у них про доцільність вина. А воно випаровуючись, додає стравам вишуканого смаку. Чи скажімо, чай «Масала». Дивина, але цей чай з молоком (традиційний індійський напій) залюбки п’ють українські школярі. Хоча назву перекручували і до цієї пропозиції також ставилися скептично», - зауважив він.

У збірнику рецептур «Нове шкільне харчування» введено 110 страв. Як наголосив Євген, страви не нові. А запозичені з інших країн, які і діти, і дорослі полюбляють. Є тут і дві суто українські страви, одна з яких - шпундра (запечений з м’ясом буряк) – страва, згадувана у відомому творі Котляревського «Енеїда». Зауважував кухар, що можна смачно і незвичайно приготувати макарони з овочами, запекти пюре з фаршем, по-новому подавати салати, які і візуально, і за користю будуть кращими, ніж салати зі шкільного меню.

«Незабаром створимо новий рецептурний збірник, у якому буде 500 страв, половина з яких суто українські. Їх я практикую на своєму кулінарному шоу. Але мені важливо, щоб українці змінювали ставлення до себе та свого здоров’я через культуру їжі. Може, все не буде спершу ідеальним, але це буде перший крок. Мені важливо, щоб країна ставала кращою, щоб не їли шкідливих сосисок чи фаст-фудів, щоб вчилися не смажити, а запікати. І особливо важливо міняти наших дітей, адже від них залежить наше майбутнє», - сказав він.

Та перш за все, вважає ініціатор, починати варто з себе – самим батькам. Наприклад, заміняти цукерки фруктами, каву та хліб з маслом – корисними чаями і смачними правильно приготованими стравами, сосиски – вдало приготованим м’ясом чи овочами.

«Ось для прикладу, банан – як його їсти? Хто вас цьому навчив?» - сказав він і відкусив шкірку з фрукта.

«Тварини», - почувся жарт із залу.

«Вас так навчили батьки. А я знаю, що якщо шкурку приготувати, у ній буде більше користі, ніж у середині банана. Це не значить, що я примушуватиму вас готувати і їсти шкурки, але у моїх мріях у українців поступово мусить мінятися ставлення до їжі», - сказав він.

На питання, чому не почав задіювати експериментальні страви з його меню у дитсадках, відповів, що нормативів для дітей до 6 років значно більше і впровадження відбувалося б складніше.

Також розповів, що його ідеєю зацікавилася дружина Президента України Олена Зеленська, запросивши його до майбутньої комісії, що перевірятиме та регулюватиме шкільні меню. 

«Моє меню уже затверджене. Та ми маємо на меті затвердження ширшого меню, у якому б перелік страв змінювався і там було більше різноманітних дієтичних страв для школярів із різними особливостями. Усе це мусять затвердити відповідно до санпінів (санітарно-епідеміологічних правил)», - зазначив він.

Далі після події кухар має оглянути місце, де 27 лютого проводили майстер-класи для шкільних кухарів.

Нагадаємо, Відомий кухар Клопотенко приїде у Кременчук популяризувати здорове харчування

Чи впроваджують меню Клопотенка у Кременчуці.

Як виглядає паста болоньєзе зі збірника Клопотенка в кременчуцьких школах, подивляться депутатка Сідерка і журналісти.

 

 

Ліна Романченко  

фото Олександр Попенко

Підписуйся на розсилку новин на каналі Telegram. Дізнавайся першим найважливіші та найцікавіші новини!

Facebook Twitter Instagram Кременчугская газета на Youtube telegram Facebook Live
Если Вы нашли ошибку в тексте, выделите слово, нажмите CTRL+Enter и отправьте сообщение в редакцию

Інші новини

Афиша Кременчуга
Ви сповіщаєте про хибодрук в наступному тексті:
Щоб надіслати повідомлення натисніть кнопку "Сповістити про хибодрук". Також можна додати коментар.

Ми в Telegram

Підписатися