Кременчуцька газета
Kremenchuk, Poltava Oblast, Ukraine
Четверг, 29 Жовтня 2020
Facebook Twitter Instagram Кременчуцька газета на Youtube

Вы здесь

«Золота» консервація: чи раціонально за нинішніх цін на овочі та фрукти робити заготовки на зиму?

 
 

 

18 июля 2020 09:00

Продавці говорять, що на зниження цін чекати не варто.

Цього року ціни на городину на ринках і в магазинах б’ють рекорди. Господарки між собою бідкаються: коли це було, щоб у розпал сезону консервації кілограм тих же огірків коштував у межах 20 гривень! Продавці говорять, що на зниження цін чекати не варто.

Несприятливі погодні умови чи високосний рік?

Побувавши на Центральному ринку вранці 8 липня, Кременчуцька газета побачила, що огірків тут удосталь. Можна знайти плоди на смак навіть найвибагливішої господині. Проте є одне «але». Ціни кусаються. Домашні огірки на засолювання чи консервацію коштують від 20 до 35 (!) грн/кг. На салат можна купити по 10-15 грн, але то вже огірки-переростки, які в банку не влізуть. На запитання, чому ж такі дорогі ці овочі, продавці вказують на спеку.

«Гудина вже сохне. Це назбирали і привезли на ринок, а чи буде ще що везти?» – говорить жінка з села Успенка Онуфрієвського району.

Жіночка з Білецьківки припрошує купувати свої огірочки, але поступатися в ціні не хоче.

«Щоб цього року виростити огірки, доводиться над плантацією натягувати агросітку – ось і додаткові витрати, ось і така висока ціна», – пояснює дорожнечу.

У результаті всі продавці в один голос стверджують, що надіятись на те, що огірки подешевшають, не варто. Дехто нагадує на те, що 2020 рік – високосний. А за деякими народними повір’ями такий рік вважається неврожайним.

У селян своя правда – а в містян своя арифметика

Якщо вийти з рядів, де продають городину мешканці навколишніх сіл і пройтися рядами, де огірки привозні, можна знайти огірки по 15, а то й по 10 грн за кілограм – і продавці запевняють, що вони ґрунтові. Але на вигляд вже дуже нагадують тепличні. Господарки зі стажем знають, що такі не годяться для консервації. Бо взимку, коли відкриваєш банку, замість хрумкого і смачного огірочка – м’яка субстанція. Тож домашні для зимових заготовок підходять найкраще. А їх на три трилітрові банки потрібно 5 кг. Навіть якщо вдасться купити по 20 грн/кг, то це вже 100 грн. Щонайменше на 5 грн затягне пучок зелені, на десятку – корінці хрону, на 20 грн – декілька часничин.

А ще сіль, оцет, цукор і приправи. І, звісно, газ. А якщо ж огірочки робити з кетчупом, як це зараз модно, то ці три банки обійдуться гривень у 150 грн. Всезнаючі продавці городини з торгових рядів і на це мають свій аргумент.

«Минулої зими одна трилітрова банка огірків у нас коштувала 75 грн, а наступної буде вдвічі дорожчою. Тож не думайте довго. Беріть свіжі і «катайте», а то взимку до столу нічого буде покласти», – радять.

Чи вдасться замінити огірки помідорами?

Не секрет, що в міської господині огірки і помідори – найбільш ходова консервація. Якщо огірків вдалося законсервувати мало, то це компенсується помідорами. Але прогнози на врожай помідорів маловтішні. Селяни говорять, що квітнули помідори активно, ніби і зав’язь була, та нав’язалося не так багато плодів. І у нинішню спеку вони ростуть і розвиваються неактивно. І вже лунають думки, що дешевих помідорів від місцевих виробників чекати не варто.

Бабусине малинове варення – ще той делікатес

Фрукти і ягоди теж цього літа у Кременчуці б’ють рекорди дорожнечі. Кілограм черешні був і по 180 грн/кг, а нижче 80 грн/кг ціна майже не опускалася. Станом на 8 липня у Кременчуці за літрову банку звичайних вишень просять щонайменше 20 грн, інші сезонні ягоди (малина, смородина, аґрус) в середньому коштують 30-35 грн за літрову банку. Вибір чималий. Проте чи можна з цими цінами зробити повноцінну заготовку на зиму?

Згідно з рецептом, на малинове варення потрібно взяти кілограм ягід (70 грн), стільки ж цукру, який зараз по 12-15 грн/кг, і отримати три півлітрові баночки. Звісно, більші об’єми консервації – більші витрати. В магазині джеми і варення коштують не так і дешево. За 300 чи 350 грамові баночки доведеться викласти 30-35 грн. Щоправда, деякі винахідливі господарки знайшли спосіб, як економити принаймні цукор при консервації варення і джемів. Так, можна купити спеціальний згущувач за ціною 10-25 грн за пакетик, чи агар-агар (коштує від 15 грн за пакетик) і зменшити витрати цукру вполовину чи на 2/3. При цьому на виході отримуєте непоганий продукт із гарною густою консистенцією.

Прогноз

Холодна весна призвела до поганого врожаю полуниці та кісточкових, відповідно ціни на них зашкалюють і впливають на загальний показник подорожчання фруктів з початку року. Глава Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко попереджав, що цього року не вийде ані наїстися ягодами, ані зробити великі запаси на зиму.

«Цей рік є унікальним через погоду, яка істотно відклала початок сезону. Справжнє літо для споживачів почнеться у липні і продовжиться у серпні. Але не слід розраховувати на дешеві продукти в розпал сезону. Цей пік може бути коротким або його взагалі може не бути у деяких регіонах. З овочами ситуація виправилася, але Україні все одно не вистачить власної цибулі та картоплі. Головний тренд літа – ми не очікуємо зростання цін на продукти харчування, яке ще в березні прогнозувалося ООН. Але й негативні очікування щодо продовження пандемії і повільного економічного зростання не дадуть можливості знизитися світовим цінам на продукти, в тому числі і в Україні», – його прогноз.

 

Світлана Павленко

Фото Олександра Попенка

Підписуйся на розсилку новин на каналі Telegram. Дізнавайся першим найважливіші та найцікавіші новини!

Facebook Twitter Instagram Кременчугская газета на Youtube telegram Facebook Live
Если Вы нашли ошибку в тексте, выделите слово, нажмите CTRL+Enter и отправьте сообщение в редакцию

Інші новини

Орфографическая ошибка в тексте:
Чтобы сообщить об ошибке, нажмите кнопку "Отправить сообщение об ошибке". Также вы можете добавить свой комментарий.

Ми в Telegram

Підписатися