Кременчугская газета
Kremenchuk, Poltava Oblast, Ukraine
Суббота, 7 Декабря 2019 года
Facebook Twitter Instagram Кременчугская газета на Youtube

Вы здесь

Дорога зима вже на порозі

 

24 ноября 2019 09:00

Ціни на овочі у Кременчуці цієї осені шокують. Вартість кілограму картоплі підбирається до 20 грн, на капусту, цибулю, моркву подекуди перевалює за десятку. Продавці жахають розмовами про подальше подорожчання. У споживачів одне запитання: куди вже далі?

Таких високих цін на овочі так званого «борщового набору» у Кременчуці ще не було. Покупці бідкаються: ну коли таке було, щоб за кілограм картоплі продавці просили майже 20 грн? А таке є! У середині листопада ціни на картоплю на центральному ринку коливалися від 13 до 18 грн/кг? У супермаркетах вона дешевша – від 11 грн/кг. Однак тут треба перебрати чимало коренеплодів, аби вибрати більш-менш гарні.

Найдешевша помічена в місті бульба коштує від 10 грн – це у спеціалізованих овочевих кіосках. Перебирати товар там продавці не дають – накладають покупцям усю підряд.

Є варіант купити картоплю оптом. Фасування у сітках – по 20-22 кг. Ціна в середньому 15 грн/кг. Однак кременчужани, які обирали оптовий варіант закупок, говорять, що в сітці – всі підряд коренеплоди. Є коряві та навіть пошкоджені. Дехто бідкається, що вся така картопля згнила, не долежавши до зими.

Про те, що цього року псується і власний урожай, говорять і містяни, які мають дачі чи городи. Минулі зими люди обходилися своїми запасами – тепер вимушені купувати овочі.

Не картоплею єдиною

Щоб зварити борщ, потрібно купити ще й бурячок, капустину та моркву. Вони теж недешеві цього сезону. Пройшовшись центральним ринком і поцікавившись цінами, склали враження, що продавці влаштували велику змову, адже ціна на вище перелічені овочі однакова – 10 грн/кг. Взяв овочів на борщ – виклади декілька десятків гривень.

Тож, аби зекономити на їх закупці, треба стежити за акціями в магазинах і супермаркетах. Там можна, приміром, купити ту ж моркву втричі дешевше, ніж на ринках. Про це говорить і керівниця управління розвитку торгівлі Людмили Жорняк.

Проте тут треба бути обережними: іноді під час таких акцій просто позбуваються неякісної продукції. І навряд чи хтось захоче запастися прив’ялими овочами, навіть якщо вони будуть по 2-3 грн/кг. Добре, що в деяких супермаркетах про це попереджають: вказуючи на табличках інформацію про другий сорт товару.

Ціни на овочі – непередбачувані

В Україні до кінця 2019 року зростуть ціни на основні продукти харчування – молоко, м’ясо, хліб, овочі. Про темпи інфляції у країні розповів в ефірі інтернет-порталу ObozTV глава Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко. За його словами, подорожчання продуктів не буде істотним, оскільки далі вже нікуди.

«Ціна на м’ясо зростає цього року досить маленькими темпами. Лише на 1% зросла через те, що попит невеликий. Незважаючи на те, що номінально ми отримуємо все більше і більше, за фактом не можемо собі дозволити м’ясо. Це стримує попит, і м’ясо подорожчає на 1,5-2% до кінця року при споживчій інфляції 3-3,5% з вересня по грудень», – спрогнозував Дорошенко.
При цьому економіст зазначив, що найбільш складно в Україні прогнозувати ціни на овочі.

«У грудні цього року ми побачимо ціну нижче, ніж була у квітні. У квітні ми бачили максимум цін, які тільки можливі. Ми бачили ціни на цибулю, на капусту 33-40 грн. Зараз ми їх купуємо по 8-10 грн на опті або кілька кілограмів на ринку. Ми будемо бачити подорожчання не таке істотне наприкінці року, можливо, гривень по 15 будемо купувати», – сказав він.

Точних даних і розрахунків про врожай, обсяги у сховищах немає. Про це говорить експертка плодовоовочевого ринку Тетяна Гетьман.

«Господарства не поспішають продавати овочі через інформацію про можливий неврожай. Зараз це бачимо на прикладі картоплі. Однак точних даних і розрахунків про врожай, обсяги у сховищах немає. Торік, коли почала зростати ціна на цибулю, всі чекали, що вона ось-ось впаде. Цього не сталося, бо виявилося, що врожай дійсно поганий. В Україні 80% усіх овочів продають за готівку. Цей обсяг не розписаний по сезону. Фермери вичікують вигідну ціну», – зазначає Гетьман.

 

Овочі «обігнали» м’ясо і молокопродукти

Асоціація постачальників торговельних мереж провела моніторинг цін на продукти в Україні в жовтні 2019 року.

Згідно з ним, продукти в середньому зросли в ціні на 0,6%. Зокрема, подорожчали всі найменування молочних продуктів.

Лідером зростання є вершкове масло, яке додало 2,3%. На 1,4% зросло в ціні молоко, на 1,1% – кисломолочні сири і на 0,9% – сметана.

Стали дорожче всі види хлібу. Вартість пшеничного зросла одразу на 1,7%, житнього – на 1,4%, а батона – на 1,3%.

А ось серед фруктів-овочів подешевшали на 7,8% яблука. Однак буряк подорожчав на 4,2%, цибуля – на 3,4%, морква – на 3,1%, картопля – на 1,1%, а капуста білокачанна – на 0,8%. Лідером подорожчання у сегменті м’яса та яєць є саме курячі яйця, які зросли в ціні на 4,2%.

Не змінилися вартість сала і вареної ковбаси, а свинина подешевшала на 0,3%.

Індекс борщу, або Готуйте сотню гривень

Нерідко в Україні порівнянюють ціни на продукти, використовуючи індекс борщу. Кременчуцька газета теж цим скористалася. Ми дослідили, скільки коштували продукти, які йдуть на приготування національної страви, в жовтні минулого року і цього ж місяця поточного року, скориставшись усередненими цінами (взявши інформацію з архіву нашого видання і дослідивши нинішню ситуацію на ринках і в магазинах міста).

Для цього скористалися найбільш поширеним рецептом борщу: свинина – 600 г, картопля – 500 г, буряк – 500 г, капуста – 300 г, морква – 200 г, цибуля – 200 г, томатна паста – 3 ст. ложки, вода питна – 3,5-4 л, лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметана – 250 г. Розрахували всі компоненти страви за винятком часнику, лаврового листа, томатної пасти, солі та перцю. Ціна на ці продукти мало впливає на загальну картину.

Так у жовтні 2018 року свинина коштувала 100-120 грн, буряк – 5 грн, картопля – 5 грн, капуста – 6 грн, морква – 9 грн, цибуля – 7 грн, сметана – 45 грн. (Ціни за кілограм). Тобто традиційна перша страва українців за зазначеним вище рецептом обходилась нам у 93 грн.

На жовтень поточного року за середніми цінами у Кременчуці свинина – 100-120 грн, буряк – 10 грн, картопля –15 грн, капуста – 9 грн, морква – 8 грн, цибуля –10 грн, сметана – 45 грн. Тож, ця страва обійдеться сьогодні у 100 грн. І, як видно, подорожчання ніби і незначне, однак відбулося воно за рахунок підвищення цін на овочі. Таким чином, борщ зі сметаною з початку року подорожчав на 7 грн, або на 7%.

Картопля в Україні – їжа для бідних чи багатих ?

Продовольча і сільськогосподарська організація ООН провели дослідження щодо споживання картоплі у різних країнах світу. За їх даними, на рік на одного мешканця країни припадає:

 

От і виходить, що з цінами, які зараз діють у Кременчуці, для однієї людини на рік лише на картоплю треба витратити мінімум 1 тис 360 грн, максимум – 2 тис 584 грн.

 

 

Світлана Павленко

Підписуйся на розсилку новин на каналі Telegram. Дізнавайся першим найважливіші та найцікавіші новини!

Facebook Twitter Instagram Кременчугская газета на Youtube telegram Facebook Live
Если Вы нашли ошибку в тексте, выделите слово, нажмите CTRL+Enter и отправьте сообщение в редакцию

Другие новости

Афиша Кременчуга
Орфографическая ошибка в тексте:
Чтобы сообщить об ошибке, нажмите кнопку "Отправить сообщение об ошибке". Также вы можете добавить свой комментарий.

Мы в Telegram

Подписаться