
Візуальні історії з тих місць, де страву готують споконвіку.
"Ви тільки подивіться, послухайте і насолодіться цим прекрасним відео, яке ми зробили спільно з @ukrainernet. Знайшли ту саму форму справжнього україновідчуття: їжа + локальні візуальні історії з тих місць, де її готують споконвіку. Це така собі фуд-медитація, що дасть змогу краще зрозуміти нашу культуру, кухню та людей", - так починається опис автентичного приготування старовинного полтавського рецепту шпундри з буряками на YouTube-каналі Євген Клопотенко.
Зауважимо, що саме цей рецепт згадує батько сучасної української літературної мови Іван Котляревський у своїй "Енеїді".
"Інгредієнти: 300-500 г ребра 3 буряка 1 ст. л. оцту 2 цибулини 3 ст. л. сметани 1 ч. л. солодкої гірчиці 3 зубчики часнику 1 ст. л. соняшникової олії 50 г вершкового масла 2 ст. л. борошна 2 ст. л. білого хрону 5 гілочок чебрецю 2 ст. л. сметани 2 томати 50 мл води Рецепт приготування: Ребра нарізати невеликими шматками та посоліть. Потім натріть 1 ч. л солодкої гірчиці та 1 ст. л соняшникової олії. Одну цибулину наріжте півкільцями, а 3 зубчики часнику притисніть плоскою стороною леза ножа. Викладіть свинину на деко разом із цибулею й часником, запікайте при 180 градусах 40 хвилин. Коли готове м'ясо трохи охолоне, відокремте його від ребер. Якщо ви використовували свинячий ошийок, то просто наріжте м'ясо на більш дрібні шматочки. Візьміть 3 невеликі буряки, добре помийте та запікайте в духовці приблизно 1-1,5 години, залежно від розміру. Я раджу вибрати більш дрібний буряк і об'єднати процес запікання разом із м'ясом. У такому випадку м'ясо ви дістанете з духовки трохи раніше, ніж буряк. Коли буряк запечеться, наріжте його півкільцями та перекладіть у сотейник або миску. Додайте 1 ст. л оцту та залийте водою так, щоб вода повністю покривала буряк. Залиште на 40 хвилин. Другу цибулину наріжте дрібними кубиками. Розігрійте велику пательню з 40 г вершкового масла, додайте натерті два томати. Додайте 2 ст. л борошна, поперчіть і посоліть до смаку. На іншій пательні обсмажте цибулю 1-2 хвилини. У пательню до томатів додайте нарізане шматочками м'ясо та обсмажену цибулю, а також буряк. Візьміть 2 ст. л сметани, розведіть 50 г води та влийте до м'яса та буряку. Тушкуйте 5 хвилин. При подачі додайте до шпундри терті 1-2 ст. л білого хрону та гілочки чебрецю", - рецепт страви.
Довідково
Шпу́ндра (шпундри́) — давня українська народна страва. Для приготування цієї страви зазвичай використовується смажена свинина (підчеревина чи грудина), тушкована із буряками в буряковому квасі. Шпундра дуже нагадує верещаку, але, на відміну від неї, шпундру заправляли не сухарями, а борошном або запареним тертим пшоном.
Згадки про цю страву можна знайти ще на сторінках «Енеїди» Івана Котляревського, написаної наприкінці XVIII століття: «Був борщ до шпундрів з буряками».
У 2021 році шпундра увійшла до складу оновленого шкільного меню для шкільних їдалень в Україні.
Ліна Романченко