Кременчугская газета
Kremenchuk, Poltava Oblast, Ukraine
Среда, 20 Марта 2019 года
Facebook Twitter Instagram Кременчугская газета на Youtube

Вы здесь

Кутя і узвар: у скільки кременчужанам обійдуться різдвяні обрядові страви

 

3 января 2019 12:15

Підготовка до Різдва.

У переддень Різдва, 6 січня, відзначають Святвечір. Це традиційно родинне свято, коли вся сім'я збирається за столом.

Господині готують 12 страв. Наїдки мають бути пісними, тому що Святвечір припадає на останній день посту.

Головна страва, яка повинна прикрашати кожен святковий стіл у Різдвяний святвечір – це, звичайно ж, кутя. Вона символізує достаток і благополуччя. Не можна не забути ще про одну обрядову страву: узвар.

Тож за три дні до Різдва Кременчуцька газета цікавилась, скільки коштують головні інгредієнти цих страв.

Кутя

Основний інгредієнт куті – пшениця. Для приготування краще вибрати шліфоване зерно. Його простіше варити, і воно краще запарюється.

До речі, не у всіх магазинах Кременчука можна купити готову кутю. Продавці говорять, що її вже розкупили. Там, де є, то за 0,5 кг шліфованого зерна пшениці потрібно буде віддати 7 грн.

На Центральному ринку продавці фасують таке зерно в пакетах по склянці чи по дві. Дехто мірить прямо склянками. Ціна 4-5 грн за склянку. Стільки ж коштує зерно (жито, пшениця) для посипання.

Добавка до куті

Мед коштує від 50 грн за півлітрову банку.

Інші добавки можна купити як в готовому вигляді, так і в сирому. Так, кілограм маку коштує більше 200 грн. Та можна і за 20-30 грн купити 50-грамову баночку перетертого з медом маку.

Родзинки коштують від 50 до 150 гривень за кілограм. Ядра грецьких горіхів від 15 грн за двохсотграмову склянку.

Ще одна обрядова різдвяна страва – узвар. Цей напій готують із сухофруктів: яблук, груш, слив та родзинок.

Сухофрукти можна зараз на ринку купити за 10 грн за півлітрову банку чи 30 грн за півкілограма.

Секрети смачних різдвяних страв

Всі інгредієнти промивають кип'ятком. Потім заливають холодною водою на 10-15 хвилин. А тим часом на вогонь можна поставити каструлю з водою, у якій буде варитися узвар. На один літр води має припадати приблизно 200 грамів сухофруктів. Їх відціджують і відправляють у кип'яток. Коли узвар закипить, вимикаємо вогонь

Щоб кутя була смачною, пшеницю необхідно попередньо замочити на ніч або хоча б на кілька годин. Потім зерно треба залити гарячою водою і поставити варитися на одну годину. Коли каша приготується, її не потрібно промивати. Треба залишити її у тій же воді, в якій вона варилася.

Далі засипаємо мак у невеличку каструльку, заливаємо кип'ятком, щоб вода повністю покрила зернятка. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і варимо приблизно 20 хвилин. Потім розтираємо його блендером. Можна, звісно, і терти в макітрі, як робили колись наші бабусі. Але для цього треба мати неабиякі вміння та силу.

Коли мак розтертий, можна з'єднувати усі інгрідієнти. До пшениці додаємо горіхи, родзинки, мак і мед. Все ретельно перемішуємо. Бажано дати куті настоятися. Хоча б 5-6 годин. І можна подавати на стіл.

 

 

Світлана Павленко

Подпишись на нас

Facebook Twitter Instagram Кременчугская газета на Youtube telegram Facebook Live
Если Вы нашли ошибку в тексте, выделите слово, нажмите CTRL+Enter и отправьте сообщение в редакцию

Другие новости

Афиша Кременчуга
Орфографическая ошибка в тексте:
Чтобы сообщить об ошибке, нажмите кнопку "Отправить сообщение об ошибке". Также вы можете добавить свой комментарий.

Мы в Telegram

Подписаться