Кременчуцька газета
Kremenchuk, Poltava Oblast, Ukraine
Понеділок, 21 Червня 2021
Facebook Twitter Instagram Кременчуцька газета на Youtube

Вы здесь

Новий рік-2018: як «з’їсти мінімалку» за ніч

 

 

28 грудня 2017 08:00
Новий рік-2018: як «з’їсти мінімалку» за ніч

Не одну тисячу гривень доведеться «викинути», аби в родинному колі чи з друзями зустріти Новий рік. Наступний 2018-й – рік Жовтого Земляного Собаки. Тим, хто хоче його задобрити, доведеться витратити на це чималу суму. Різні варіанти новорічного столу дослідила «Кременчуцька газета». 

Для тих, хто зважає на китайський гороскоп

У 2018 році Півня змінює Жовтий Земляний Собака. Згідно з китайськими передбаченнями, він принесе нам спокій і стабільність. А пріоритетами стануть родина, дружба і вірність. Однак,  щоб задобрити символ року, новорічний стіл має відповідати його вподобанням. Тож тут треба пам’ятати, що Собака любить ситну і смачну їжу. Та й без м’ясних наїдків не обійтися. Основна страва обов’язково має бути м’ясною: стейки, рулька, відбивні, шашлик. Також вітаються різні м’ясні закуски: нарізана шинка або ковбаса, холодець і паштет. А ось від солодких десертів доведеться відмовитися, бо не до смаку Собаці солодке.

Складаючи меню, яке має задобрити Собаку, варто пам’ятати, що цей варіант найдорожчий – бо вже зараз (за тиждень до нового року) ціни на м’ясо і м’ясопродукти б’ють рекорди. І лише на них доведеться викласти близько 1 тис грн.

Для тих, хто хоче значно зекономити

Останнім часом соцмережами мандрувало фото, на якому зображена картопля в мундирах, квашена капустка і оселедець. Підпис відповідний: «З нинішніми цінами Новий рік зустріну так». Але і в цьому випадку дешевим стіл буде лише, якщо всі продукти «свої». А якщо піти в магазин чи на ринок за тією ж капусткою, оселедцем, купити картопельки й огірочків, та й горілочки прихопити (бо не піде «на суху» той оселедчик) – ось вам на півтисячі гривень і набіжить.

Для тих, хто шанує традиції

Скільки б ми не жартували, скільки б не сміялися з «фотожаб» на тему «тазик «Олів’є», більшість із нас складає меню так, як і наші мами, а то й бабусі. І обов’язковими пунктами тут є салат «Олів’є», оселедець «під шубою» і холодець. За традиційним меню на столі мають бути мандарини і обов’язково пляшка шампанського. До речі, такий новорічний стіл обійдеться не дешевше, ніж той, у якому враховані вподобання символу 2018 року – Собаки. Бо вже й ціна за кілограм свіжих огірків у супермаркетах сягає 70 грн, приблизно у стільки ж обійдеться і варена ковбаса, яку зазвичай кладуть в «Олів’є». Та й набір на холодець затягне мінімум на 250 грн. 

Кременчуцька газета вивчила ціни на продукти для традиційних страв. 

*Ціни зазначені на 22 грудня 2017 року

Холодець

Як не крути, а для класичного  холодцю потрібні свинячі ніжки (бажано з м’ясом) і домашня курочка.  Деякі господарки замінюють домашню птицю куркою із птахофабрик і субпродуктами (на кшталт індичих ший). Однак ми рахуємо витрати на домашні продукти. Отже, свинячу ногу на ринках міста можна купити за 100-120 грн (з урахуванням, що кілограм коштує від 60 грн і затягне вона майже на 2 кг). Кілограм домашньої курки – від 90 грн. Докупити ще на 5 грн моркви, цибулі, спецій. І холодець обійдеться мінімум у 250 грн. Зважте, що цю страву ви їстимете не один день. Тож чимало господинь готують холодець, аби не морочити голову на другий чи третій день після новорічної ночі.

«Олів’є»

Ми розраховуємо витрати не на «тазик», а на 5-6 порцій салату, бо страва дуже швидко псується. Отже на півкілограма вареної ковбаси (35-50 грн) треба мінімум 10 яєць (26-35 грн), огірки (30 грн баночка), горошок (14-20 грн баночка), огірок свіжий (15 грн з розрахунку 70 грн/кг), свіжа цибуля (10-15 грн), майонез (15-20 грн). Якщо додаєте в «Олів’є» моркву, плюс іще 2-3 грн. Не дуже різниться ціна на салат, якщо замінити варене ковбасу м’ясом чи курячим філе. І в результаті доведеться викласти мінімум 150 грн. 

Оселедець «під шубою»

Варіацій цього салату ще більше, ніж «Олів’є». Дехто робить «шубу» з оселедцем, дехто замінює його більш дешевими салакою та кількою. Інколи до салату додають цибулю.  Отже для класичного «Олів’є» беремо оселедець (35-50 грн/кг, півтора кілограмовий може затягти до 70 грн), картоплю і буряк – вони майже однакові в ціні і загалом вийде 20-30 грн. Десь 5 грн цибуля і до 20 грн – майонез. Любите моркву – накиньте ще 2-3 грн. Отже, на  «шубу» доведеться викласти до 130 грн. Її, як і «Олів’є», краще з’їсти одразу. 

Мандарини і шампанське

Яке ж свято без цих продуктів? Бо то святе: опівночі під звуки національного Гімну відкоркувати пляшку шампанського і випити келих, загадавши бажання. У супермаркетах цього новорічного напою повно – ціна стартує від 79 грн. Та справжнім поціновувачам шампанського варто готувати декілька сотень гривень.

Схожа ціна і на горілку: півлітра коштує від 79 грн. Далі ж можна розглядати різні варіації.

А ось спрогнозувати ціну на мандарини важко. Бо за тиждень до нового року в місто навезли турецьких мандаринів по 25 грн/кг. Чи залишиться ціна на цьому рівні – питання відкрите. 

Отже, якщо на стіл поставити лише ці три класичні страви, вийде до 1000 грн. А якщо ще зробити котлетки, організувати нарізочку та засмажити качечку… Тож, не дарма Кременчуцька газета винесла такий заголовок. Бо тут однією тисячею не обійдешся. Який варіант святкового столу обрати – вирішувати вам. Головне, щоб був гарний настрій і позитив. Бо, як рік новий зустрінеш, так далі він і складеться. 

 

Інфографіка Олександр Грінченко

Світлана Павленко

Если Вы нашли ошибку в тексте, выделите слово, нажмите CTRL+Enter и отправьте сообщение в редакцию

Інші новини

Афиша Кременчуга
Орфографическая ошибка в тексте:
Чтобы сообщить об ошибке, нажмите кнопку "Отправить сообщение об ошибке". Также вы можете добавить свой комментарий.

Ми в Telegram

Підписатися