
Сама лінія датського виробництва і дозволяє вирощувати не лише салат.
Кременчуцька овочева фабрика знаходиться в Омельницькій громаді і зараз, коли Херсон та частина південних областей України окупована ворогом, працює, аби забезпечити українців свіжими овочами. Тут вирощують огірки та помідори, салат, а ще розсаду різних культур. Кременчуцькі журналісти, разом з начальником райвійськадміністрації Олегом Лєдніком, побували на підприємстві і готуємо сюжети про роботу підприємства. А зараз хочемо розповісти, як на фабриці вирощуються салат листовий.
За словами директора фабрики Сергія Шевченка, так звана салатна лінія займає площу пів гектара. Коли у 2009 році Кременчуцька овочева фабрика придбала лінію, то вона була єдиною такого плану в Україні. Лінія дозволяє автоматизувати та механізувати процес вирощування салатів.
Сама лінія датського виробництва і дозволяє вирощувати не лише салат.
Сергій Шевченко каже, що колись на лінії вирощували аж до 30 видів зелені, але на превеликий жаль, продукція не знаходить попит.
«До війни асортимент знизився до 3 видів, а саме: це рукола, салат і 2 види базиліку - зелений та фіолетовий. Зараз, в зв’язку з війною, асортимент звузився ще й залишився тільки лиш один салат»,- каже директор фабрики.
«Скільки часу потрібно, щоб посадити насіння салату і отримати результат?» - запитують журналісти.
Виявляється, цей процес займає десь місяць, але це без врахування того, що якийсь час ще йде на вирощування розсади.
Крім того, процес залежить від погоди.
Сама лінія розрахована на те, що на її початку стоять стаканчики з розсадою, а наприкінці лінії вже вирощений продукт.
А вже, коли салат дозріє, він потрапляє до рук дбайливих жінок, які обривають погані листя, миють горшик та пакують його у спецупаковку. Саме в такому вигляді він з’являється на полицях магазинів.
Олег Булашев
Відео Кирило Воронцов