
Основними факторами передачі харчового шляху стали кисло-молочні, м’ясні та ковбасні вироби.
За 8 місяців 2022 року в місті Кременчуці зареєстровано 184 випадки гострих кишкових інфекцій (ГКІ), серед захворілих 152 дитини. У 118 випадках встановлено харчовий шлях передачі, що становить 64,1% від усіх випадків ГКІ. Основними факторами передачі харчового шляху стали кисло-молочні, м’ясні та ковбасні вироби.
Про це повідомила лікар-епідеміолог Кременчуцького районного відокремленого підрозділу Державної установи «Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Тетяна Данильченко.
У 59,3% випадків захворювання пов’язано з вживанням продуктів та страв домашнього виробництва та порушенням технології приготування або зберігання їжі, у 28,8 % випадків ГКІ пов’язано з вживанням продуктів придбаних на ринках міста в тому числі і стихійних, у 11,9% випадків захворювання пов’язане з вживанням продуктів та страв промислового виробництва, придбаних в торгівельній мережі міста.
Вона нагадує, що гострі кишкові інфекції – це група інфекцій, які характеризуються фекально-оральним механізмом передачі, локалізацією збудника в кишечнику людини. Клінічними проявами захворювання є багаторазовий пронос, нудота, блювання, підвищення температури тіла.
Існують три шляхи передачі гострих кишковихі нфекцій: харчовий, водний і контактно-побутовий.
Основний шлях передачі збудників інфекцій – харчовий, коли зараження відбувається через споживані продукти харчування і приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної і термічної обробки.
Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.
За матеріалами джерела