
З цеху забою свинячі напівтуші передають до цеху обвалки, щоб відділити м’ясо від кісток та сортувати його. Незважаючи на те, що вказана робота виконується вручну, у вказаному приміщенні встановлюється конвеєрна лінія обвалки м’яса. З її допомогою вдається уникнути більшості малопродуктивних допоміжних операцій, бо в такому разі одним транспортером м’ясо на кістках подається до робітників, а іншим — тара з розібраними шматками рухається на зважування.
Складові частини лінії обвалки м’яса
Лінія обвалки м’яса може мати різну конфігурацію та розміри. Вибір залежить від технічного завдання, що складають по даним замовника. Але певні елементи в ній присутні в будь-якому випадку.
- Видовжена металева рама. Вона являє собою просторову конструкцію, на якій змонтовані конвеєри. По всій довжині через певні проміжки встановлені кнопки аварійної зупинки транспортерів. Під останніми розташовані важелі пневматичної системи, за допомогою яких в кінці зміни можна підняти стрічки для зручного їх миття. Матеріал виготовлення рами — нержавіюча сталь AISI 304.
- Транспортери, зроблені з синьої модульної стрічки РОМ-В. Їх кількість залежить від завдання і складає від одного до трьох штук. Кожен має власний привід, захищений кожухом.
2.1. Середній конвеєр вважається основним. По ньому до обвальників рухаються шматки м’яса на кістках.
2.2. Нижній, на який ставлять ящики Е2 з розібраним м’ясом. Вони пересуваються до краю лінії, де переходять на допоміжні конвеєри, що спрямовують завантажену тару на ваговий термінал.
2.3. Верхній, на який складають кістки. Останні теж їдуть до краю, де через лоток падають у накопичувальний візок. Іноді замість верхнього конвеєра монтують рольганг, яким до робочих місць подають порожні ящики.
- Робочі столи зі стільницями, що виконані з PEHD-500 (надміцний харчовий поліамід білого кольору) 30 мм завтовшки. Їх розташовують з одного боку від лінії або з обох боків. Стільниці роблять суцільними (для обвалювальників) чи з технологічними отворами (для жилувальників), під якими ставлять ящики. Рами можуть мати кріплення для тари під стільницями та/або полички над ними.
Крім перерахованих вище елементів, лінія обвалки м’яса може мати й інші складові. На її початку інколи встановлюють стіл, обладнаний стаціонарною циркулярною пилкою з приводом (електродвигуном). На ньому напівтуші розділяють на менші шматки. В кінці лінії зазвичай стоять два-три невеликих конвеєра, які спрямовують ящики з м’ясом на зважування. Коли обходяться без них, то в цьому місці ставлять круглий поворотний накопичувальний стіл. Поруч зі столами обвальників можуть розташовуватися мобільні стелажі для порожніх ящиків, якщо останні не подаються конвеєром чи по рольгангу.
Окрім лінії обвалки м’яса робітники також користуються допоміжними інструментами, в т.ч. з електричним приводом та пневматичними системами. Це дебонери, витягувачі ребер, тримери, шкірозйоми, стерилізатори, мийки, колоди, термоусадочні або шкірознімальні машини тощо.