Кременчугская газета
Воскресенье, 18 Ноября 2018 года
Facebook Twitter Instagram Кременчугская газета на Youtube

Вы здесь

1000 гривень у гаманці: чи можна прожити місяць на ці гроші?

 

27 октября 2018 09:00
1000 гривень у гаманці: чи можна прожити місяць на ці гроші?

Які продукти і скільки можна купити у Кременчуці на купюру таким номіналом? А на що могло вистачити цієї тисячі рік, два чи три тому?

75% соціального асортименту продуктів, які зазвичай купують українці, подорожчали у вересні 2018 року порівняно з серпнем. Такі дані оприлюднили в Державній службі статистики.

Відбулося значне зростання вартості всіх видів хліба, макаронів, пшеничного борошна, рису, манки, ячної крупи, пшона, яловичини, свинини, сала, тушки і філе курки, вареної ковбаси, мороженої риби, молока, сирів, сметани, масла, яєць і буряку.

Стали дешевше 19% продуктів, що підлягають державному моніторингу. Це такі овочі, як цибуля, морква, капуста й картопля, а також яблука і гречка. Не змінилася ціна на 6% соціального кошика, а саме на соняшникову олію та цукор.

У Кременчуці ситуація схожа. Згідно з моніторингом цін на основні продукти харчування у торговій мережі, який проводить управління торгівлі, розвитку підприємництва і регуляторної політики, у вересні порівняно з серпнем цього року подешевшали переважно овочі. Найбільше виросло в ціні м'ясо: у середньому кілограм яловичини – на 13 грн, свинини та птиці – на 3 грн/кг. За кілограм вареної ковбаси кременчужани платять цього місяця в середньому на 5 грн більше, ніж минулого. Майже на тому ж рівні залишилися ціни на яйця, гречку, олію.

Куди витрачають гроші українські родини

За даними Державної служби статистики, в Україні витрати населення на їжу за підсумками першого кварталу 2018 року склали майже половину всіх споживчих витрат.

Зокрема середньостатистичне українське домогосподарство витрачає на місяць 7 тис 198 грн, з яких 3 тис 257 грн – на їжу та напої. До домогосподарства входить більше двох осіб (2,11 в середньому по країні). Таким чином, на харчування однієї людини на місяць витрачається 1 тис 543 грн.

«На комунальні послуги» – друга за величиною стаття витрат. Чималі кошти «спливають» на непродовольчі товари (одяг, техніка, товари для будинку), проїзд у транспорті, освіту, медицину та відпочинок.

Десяту частину «непродовольчих» грошей домогосподарства витрачають на алкоголь і сигарети. Ця стаття витрат виявилася більшою, ніж витрати на проїзд.

На покупку ліків і оплату медичних послуг українські сім'ї витрачають сотні гривень.

Решта витрат на місяць – це вулична їжа, ресторани та благодійність.

Національний продукт українців стає дефіцитом?

Що робиться у Кременчуці з салом? Це питання останнім часом ставлять любителі цього «стратегічного» продукту, коли не бачать його на прилавках магазинів. 

«Зазвичай я купую сало в фірмовому магазині однієї агрофірми. А тут раз прийшов – м'ясо завезли, а сала немає. Другий раз – те саме. Пішов на ринок – там вибір є. Та за кілограм сала товщиною у три пальці продавці просять 130-160 грн за кг, навіть товщиною в палець коштує 100 грн/кг», – розповів кременчужанин Володимир. 

Схожа ситуація і в райцентрах Полтавщини, бо час від часу такі повідомлення з’являються на місцевих сайтах. Так, у Лубнах теж спостерігається дефіцит сала. І коштує цей продукт недешево – від 140 грн/кг. Виходить, на Полтавщині, де вивели одну із сучасних порід свиней «Полтавську м’ясну», цих тварин доведеться вносити в Червону книгу?

Одна з головних причин росту цін на цей продукт — рекордно низьке поголів'я тварин через африканську чуму свиней. Якщо раніше Україні вистачало м’яса і сала на себе та ще й на сусідів, то зараз ситуація кардинально протилежна. 

Із цим висновком погоджується галузевий експерт Андрій Панкратов.

«Воно (поголів’я – ред.) зараз є найнижчим за всю історію незалежності України. Це, дійсно, фактор, який сприяє підвищенню цін», – говорить він.

Починаючи з вересня минулого року, свинок косила африканська чума. За словами експерта, лише цього літа почалося поступове відновлення кількості парнокопитних. Втім, поки у підприємців не вистачає сил, аби заповнити українські ринки продукцією. Зменшення поголів’я відбувається і в приватному секторі. Панкратов вказує: дійшло до того, що Україна імпортує свинину з Німеччини та Польщі. І не просто свинину, а сало!

«Імпорт сала – він був, і був більшим, ніж імпорт свинини. Україна імпортує достатньо багато сала, і  цього року імпорт сала склав більше, ніж 200 тисяч тонн, і це майже рекорд», – пояснює експерт.

Однак ціни ростуть не лише через імпорт. Адже з-за кордону – в українському розумінні – привозять зовсім не сало. То, швидше, промислові відходи, які  коштують насправді дуже дешево, а продають їх за дорого.

Агроексперти переконують: зараз виробники тримають високі ціни ще й через сезонний фактор. Але сподіваються, що коли взимку пропозиція збільшиться, ціни поповзуть униз. Тоді і смачний бутерброд із салом буде всім по кишені.

Нагадаємо, протягом останнього року свиней у різних регіонах країни косить африканська чума. Кременчуцькій район не виняток. Цього року під час карантину на агрофірмі в с. Недогарки довелося вирізати сотні тварин.

Сало з пробірки

Сучасні інновації дійшли до того, що в Україні почали готувати… сало з пробірки! Штучний продукт виготовили науковці з Сум. Кажуть, що вони намагалися максимально відтворити колір, консистенцію та властивості цього продукту. Особливості сала з пробірки в тому, що його можна робити з рослинних жирів. Тож воно стає прийнятним і для вегетаріанців. Якщо до продукту додати мелену зелень – буде зелене сало, томатну пасту – червоне, подрібнену моркву – буде помаранчеве. А якщо зробити верхню частину з додаванням брусниці, а нижню – лимону, то буде жовто-блакитне сало. Однак винахідники зізнаються, що відтворити смак традиційного українського продукту їм поки не вдалося. Собівартість штучного сала – 40 грн/кг. Утім виробники не мають сумніву, що, попри дешевші аналоги, справжнє сало своєї популярності не втратить – бо дуже вже смачне!

Що можна купити на 1000 гривень у Кременчуці*

*Для розрахунків узяті середні ціни торгівельної мережі нашого міста в різні роки. Дані моніторингу цін управління торгівлі, розвитку підприємництва і регуляторної політики Кременчука.

 

Світлана Павленко

Подпишись на нас

Facebook Twitter Instagram Кременчугская газета на Youtube telegram Facebook Live
Если Вы нашли ошибку в тексте, выделите слово, нажмите CTRL+Enter и отправьте сообщение в редакцию

 

Другие новости

Афиша Кременчуга
Орфографическая ошибка в тексте:
Чтобы сообщить об ошибке, нажмите кнопку "Отправить сообщение об ошибке". Также вы можете добавить свой комментарий.

Мы в Telegram

Подписаться