Враження від першого дня фестивалю, плюси на мінуси в організації.
Тихий та спокійний на перший погляд фестиваль "ДеМед" дав кременчужанам розігнатися - у спогляданні, творчості та... медитації.
У суботу при вході до парку з боку площі Перемоги Кременчуцька газета зустріла художників, які розташувалися за "робочими" місцями на траві.
Далі вітала художня зона - розпису різноманітними техніками на тілі.
Волонтери малювали дітям безпечними фарбами візерунки, а нам розповіли, що таким чином збирають кошти на протез бійцеві АТО з позивним Таксист, котрий пошкодив на Сході руку. Необхідна вартість на загальну операцію - 600 тис. грн.
На одному із перехресть представляли продукцію, як сказали, для здоров'я та очищення організму. Щоб відбулась детоксикація організму, необхідно пропити більше 20 таких саше, кожен з яких вартістю 80-90 грн. Тож Кременчуцька газета вирішила не експериментувати, а йти до столів, де пропонували натуральну продукцію - символ фестивалю – мед та все, що з нього.
Ціни майстрів меду, що приїхали до міста, наприклад, з Ірпіня, майже не відрізнялися від цін кременчуцьких господарів. Від 70 грн коштує літрова банка меду звичайного та до 150 - найцілющішого, акацієвого. Тут можна придбати і 100-грамовий пакетик пилку - за 25 гривень, і 100-грамову медову пастилу - від 20 до 60 грн (!!!).
Головне для тих, хто дійсно вирішив поласувати на фестивалі чимось корисним і незвичайним - краще не купувати у першій зустрічній ятці. А обійти всі, і лише тоді вибрати. Адже ціни деяких виробників натуральних смаколиків, на нашу думку, були невиправдані, у той же час деякі продавці самі пропонували безкоштовне дегустування та появляли щедрість справжніх українських господарів.
У одному із місць (якраз перед літньою сценою) принаймні у суботу, давали бажаючим на пробу вино на меду.
Та із мінусів саме гастрономічної сторони фестивалю - окрім медового асортименту, їжі було небагато. До прилавків стояли черги покупців, ціни далеко не демократичні. Серед закордонного асортименту - лише продукція грузинської кухні, яку вмить розбирали і якої також не вистачало відвідувачам.
З лівого боку від сцени у лекторії наша камера помітила лише чоловіків-слухачів. Усі дуже серйозно слухали лекцію про мед та бджільництво. Говорять, займатися медом вдається лише уважному, працелюбному та щиросердному господареві.
Долучитися до такої непростої справи кременчужани могли трохи далі від Літньої сцени - за москітною сіткою стояв чоловік з медогоном, який під вечір зламався. Поруч із даним об'єктом - прилавок із резервуваром із живими божими комахами - сотнями бджіл.
Недалеко від них - дивовижно викувані роботи презентував кременчужанин Геннадій Сметанко. Велика троянда, оригінальний грамофон, тендітні підсвічники та викувана символіка цьогорічного фестивалю, металевий напис "ДеМед".
Вздовж алеї на траві розмістилися дитячі зони. Проти них майстер клас з гончарства дітям (за 50 грн впродовж 25 хв) кожному бажаючому надавав майстер гончарної справи Юрій Нечай.
Поруч із ним - плели захисні сітки у зону АТО, на столі красувалися обереги ляльки-мотанки.
Та, певно, найцікавіші заходи відбувалися на траві.
Відносини між чоловіком та жінкою разом зі слухачами з'ясовували у групі з лекторами Павлом та Марією Стегніями.
Йогу для здоров'я - хатха-йогу - своїм новим учням презентував Майстер Сергій Артьоменко. За його зауваженням, від йоги не варто нічого очікувати, адже будь-яке очікування – уже розчарування, лише медитувати поруч із вправами тут і зараз. Тож кременчужани повторювали корисні вправи, пізнаючи і психологічний підхід до йоги.
Про те, як набувати сили та енергії у великому місті багатьом слухачам розповідала киянка Катя Chilli.
Здивувала "співаючими чашами", привезеними з Тибету, кременчужанка Вікторія Харченко. Спершу вона на сцені зіграла своєрідну на чашах музику. Пізніше - ставила їх на тіла кременчужан, котрі не боялися експериментів. Таким чином, за словами Вікторії, відлуння чаш зцілює людські організми.
Зауважимо, у самому парку розмістили і невисокі дерев'яні столики та лавки, на яких можна комфортніше відпочити чи пообідати.
Нагадаємо, у неділю 10 вересня свято розпочинається з 13.00.
Ліна Романченко