Кременчуцька газета
Субота, 30 Вересня 2023
Facebook Twitter Instagram Кременчуцька газета на Youtube threads

Ви є тут

Без заспокійливих не читати! Кременчуцька газета порахувала, у скільки обійдеться борщ навесні 2023 року при ціні цибулі в 50 грн, а моркви по 40 грн за кг

31 березня 2023 14:15

Традиційні страви української кухні стають делікатесними?

Із часу повномасштабної війни в Україні значно зросли ціни на крупи, цукор, молочну продукцію та інші продукти харчування.

Але цієї весни спостерігаємо шалений стрибок цін на овочі, зокрема так званого, «борщового набору». Традиційна українська страва стає декому не по кишені і переноситься в розряд тих, які господарки готуть лише на свята чи інші урочистості.

Тож Кременчуцька газета поцікавилась, у скільки коштуватиме зварити борщ за нинішніх цін на його складові і у скільки обійдеться той же капусняк, чи розсольник, який можна застосувати, як альтернативу борщу. 

Спочатку за інгредієнтами для борщу прямуємо у супермаркет місцевої мережі. І цікавимось цінами. Отже, свинина на кісточці обійдеться в 160 грн за кілограм, кілограм цибулі – 49 грн 90 коп, морква – майже 38 грн, капуста – майже 21 грн за кілограм, картопля 6 грн 90 коп, а буряк майже 5 грн.

Шокує? Так.

Та рухаємось далі у ринок в ряди ринку. Там овочі ще дорожчі: морква – 45 грн за кілограм, буряк вже 20 грн за кілограм, а цибуля – 60 грн за кілограм.

Далі знаходимо в інтернеті рецепт класичного борщу. І рахуємо, у скільки обійдеться його приготування, враховуючи вищеназвані ціни:

Свинина на кісточці 600 г – 96 грн

 

 

Буряк 250-300 г – 1 грн 50 коп

Картопля 600 г – 4 грн

Капуста білокачанна 400 г – 8 грн 40 коп.

Сметана – 10 грн

Морква 200 г – майже 8 грн

Цибуля100 г – майже 5 грн.

Томатна пасти 150 г – 15 грн

Рослинна олія для смаження – 3 грн

Сільза смаком,

Чорний перець горошок6 шт

Лавровий лист2 шт

Разом виходить в межаж 170 грн. Це приблизно трилітрова каструля. Для родини на 4 осіб на два обіди.

А якщо приготувати капусняк? Теж беремо класичний рецепт із Інтернету.

Свинина

600 г – 96 грн

Квашена капуста

250 г -  20 грн

Картопля

600 г – 4 грн

Морква

200 г- майже 8 грн

Часник

2 зубчики – 5 грн

Цибуля ріпчаста

100 г – майже 5 грн

Пшоно

1 склянка – 5 грн

Томатна паста

150 г – 15 грн

Сметана

100 г – 10 грн

Рослинна олія

3 грн

Лавровий лист

3 шт.

Сіль, перець

за смаком

Кріп, петрушка

за смаком

Разом виходить – 174 грн. Ну капусняк вийшов у ціні ще дорожчий, ніж борщ.

А що з розсольником. І тут на допомогу приходить теж класичний рецепт.

М'ясо  500 г – 80 грн

 

Цибуля 100 г  - майже 5 грн

 

Ковбаса варена150 г – понад 20 грн

Ковбаса варено-копчена150 г – понад 20 грн

Рис 80 г – майже 5 грн

Картопля 350 г – 2 грн 45 коп

Морква 80 г – 3 грн

 

Солоні огірки 200 г – 12 грн

 

Часник2-3 зуб. – 5 грн

 

Томатна паста 100 г – 10 грн.

Рослинна олія 3-5 ст. л. – 3 грн

Сіль1 ст. л.

Перець чорний меленийза смаком

Червоний солодкий мелений перецьза смаком

Зелень за смаком.

 

Разом виходить 211 грн. Ось розсольник «обігнав» і борщ, і капусняк у вартості.

Ну може гороховий суп овочевий буде дешевшим?

  • Мясо на кістці 400 г – 64 грн
  • Горох - 1 стакан – 4 грн
  • Картопля - 300 г – 2 грн
  • Рослинна олія - 3 грн
  • Заморожена овочева суміш за смаком - 300 г - 30 грн
  • Вершкове масло - 30 г.- 6 грн
  • Лавровий лист-2 ст. л.
  • Сіль, спеції за смаком.

Разом виходить – майже 140 грн

А ще суп перловий

Інгредієнти:

  • бульйон з курки  (літри)  - 50 грн
  • морква – 200 г – майже 8 грн
  • картопля 500 г- 3 грн 50 коп
  • цибуля ріпчаста100 г – 5 грн
  • крупа – 150 г -1 грн 50 коп
  • сіль, перець.

Ось його вартість виходить в межах 67 грн.

Як видно, приготування перших страв зараз - не дешеве задоволення. І якщо борщ замінити капусняком чи розсольником, то виходить ще дорожче.  І якщо той же перловий суп родина на обід може споживати бодай раз на тиждень, то на постійній основі вводити в меню навряд кому захочеться.

Та й не можна забути, що то йже борщ краще смакувати із пампушками і додатковою сметанкою, а в розсольник і оливочки можна додати. А це додаткові витрати.

До речі, на початку цього року Кременчуцька газета вже писала, що індекс борщу за майже рік зріс на понад 21%

 

 

Ціни порівнювала і рахувала Світлана Павленко


"Кременчуцька газета" в соціальних мережах!
Будьте нашими підписниками... і одними з перших дізнавайтесь, що відбувається в Кременчуці та на Полтавщині, а також про резонансні події в Україні.
Не втрачайте шанс читати «гарячі» і цікаві новини першими!
Підписуйтесь на нас:  
Facebook: https://www.facebook.com/kremenchuckagazeta/
Instagram: https://www.instagram.com/kg.ua/
Telegram: https://t.me/kgua_news


Підписуйся на розсилку новин на каналі Telegram. Дізнавайся першим найважливіші та найцікавіші новини!

Facebook Twitter Instagram Кременчугская газета на Youtube telegram Facebook Live
Якщо Ви знайшли помилку в тексті, виділіть слово, натисніть CTRL + Enter і відправте повідомлення в редакцію

Ми в Telegram

Інші новини

Афиша Кременчуга
Ви сповіщаєте про хибодрук в наступному тексті:
Щоб надіслати повідомлення натисніть кнопку "Сповістити про хибодрук". Також можна додати коментар.

Ми в Telegram

Підписатися